Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ TV

Όπως στις επιχειρήσεις, όταν ένας εργαζόμενος δεν αποδίδει σε μια θέση του κάνουν ένα rotation πριν τον σουτάρουν, έτσι και στο τηλεοπτικό τοπίο, όλοι οι τηλε-εργαζόμενοι δημοσιογράφοι που έληξαν για το ένα κανάλι, κάνουν δεύτερη, τρίτη, πέμπτη καριέρα σε κάποιο άλλο, ενίοτε μικρότερης εμβέλειας και τηλεθέασης, από εκείνα που ξεπετάχτηκαν σαν τα μανιτάρια, και έγιναν η εναλλακτική λύση όσων δεν χώρεσαν στο budget νός μεγαλύτερου καναλιού -ένεκα η κρίσις.
Και ξαφνικά, νάσου και επένδυση σε "νέες σειρές" μαζί με την αλλαγή κλίματος στην αγορά...(χαχα)

ΟΚ, το είδατε υποθέτω κι εσείς...
Το πολυδιαφημισμένο "νέο πρόγραμμα" μικρών και μεγάλων καναλιών.

Ευτυχώς που υπάρχει το u tube και οι Έλληνες σεναριογράφοι, που δεν είναι πλέον τόσο αγροίκοι, ιδίως μετά την Παπακαλιάτειο εποποιία, αντιγράφουν γενναία το ύφος, την υπόθεση, το...name it των ξένων sitcoms. Και όπως όλο το υπόλοιπο πρόγραμμα σε όλα τα κανάλια, είναι όλα, δράματα και κωμωδίες, πανομοιότυπα.

Τα δράματα, κρυμένα μυστικά και οικογενειακά μπερδέματα μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, οι κωμωδίες, προβληματικές οικογένειες με αγενέστατα παιδιά, γονείς που δεν μπορούν να βάλουν όρια, πατέρες-σκιές, υστερικές μανάδες, κραυγαλέες γριές-πεθερές, σπάταλοι άνθρωποι, κακομαθημένα όντα.

Το στερεότυπο του αδιάβαστου μάγκα, της γλωσσούς κότας α λα Ρης Γουήδερσπουν και της παρέας της από ροζ ντυμένες ξανθιές, της κακομοίρας μάνας ή του γκομενίζοντος MILF, όλα περνάνε ως ευχάριστα και φυσιολογικά πρότυπα. Εδώ είχαν περάσει βεβαίως σε παλιότερες κωμικές σειρές, οι εξ αγχιστείας εφηβικές σχέσεις, οι γάμοι και οι εγκυμοσύνες και οι teen moms ως ευτυχής κατάληξη του μεγαλώματος των παιδιών.

Ας μην πούμε για το "Ταμάμ", που πάει χαμένος ο Μαυρομματάκης σ' αυτό το προσβλητικό για τη νοημασύνη μας σενάριο. Φαντάζομαι ότι είναι εξαιρετικό για την κομματική επιμόρφωση νεολαιών.

Για τη "Μάνα Χ Ουρανού" που για να κάνει το σπαγκάτ το ένα πόδι της πατάει στο "Christine" και το άλλο σε όλα τα sitcoms της πέραν του Ατλαντικού τηλεοπτικής πραγματικότητας τι να πει κανείς; Όντως μεγάλη μαγκιά να μεγαλώνει κανείς παιδιά που το Βυζάντιο τους φαίνεται μια μπαναλιτέ ειδικά για "σπασικλάκια". Και να τα προόριζαν για "καμιά τέχνη"; Αλλά κάτι τέτοια είναι που εξασφαλίζουν την εκροή συναλλάγματος σε ποικίλες χώρες του εξωτερικού για σπουδές μετά διασκέδασης σε κάθε τύπου "κολλέγια", με τους γονείς, τους γραμματείς και άλλους συνεργάτες των γονέων ενίοτε, να τους γάφουν τις εργασίες. 

Δε γέλασε το χειλάκι μας ούτε με τις φωνακλάδικες "Τρίχες" φυσικά. Υστερία, αγριογκαρίδα, συνωστισμός punchlines, πλοκή για τα πανηγύρια, και μια πρωταγωνίστρια εκτός ελέγχου, με πάντα φετίχ του συγγραφικού διδύμου στον ανδρικό ρόλο κάποιος που να μην πείθει για το ρόλο που τον διαλέξανε. (Μα το Μουτσινά;;; Έλεος κάπου, που θα 'λεγε και ήρωας ελληνικού sitcom.)
 


2 σχόλια:

mahler76 είπε...

Δόξα τον Θεό δεν βλέπω ελληνικές σειρές. Όχι πως όλες οι αμερικάνικες είναι αριστουργήματα, αλλά και τουλάχιστον είναι ορίτζιναλ.

anastasia hassiotis είπε...

Ούτε εγώ αντέχω να δω, αλλά είπα να κάνω ένα τσεκάρισμα της νέας σαιζόν. Και το μετάνιωσαααα...!