Πέμπτη, 1 Μαΐου 2014

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

(Ομοιότητες με πρόσωπα και καταστάσεις που βιώνουμε...)

1. Το πισσοσκόταδο στους δρόμους (που να σου 'ρχεται να συνθέσεις τον "Σκοταδόψυχο ΙΙ").
2. Η σπασμένη πλάκα στο πεζοδρόμιο. Ιδίως αυτή που πατάς, πατάς αριστερά διαγωνίως, ναι, ο αντίπαλος αιφνιδιάζεται, ψαλίδι ανάποδο για το γέρο, σηκώνεται η άλλη άκρη της πλάκας, πλάκα, γέρος, πλάκα, γέρος, τακουνάκι, και ναι, τον καταβρέχει το νερό που βόσκει υποκάτωθεν, ο γέρος δεν τα χάνει, κάνει το ένα-δύο με τη γριά, η μάνα με το καρότσι τρέχει να ενισχύσει άμυνα, και με διπλό τόλουπ ο γέρος εξακοντίζεται, και ναι! η επιτροπή δίνει: 9, 9.2, και ο Γιώργος Θεοφάνους 6.8. Θα διαγωνιστεί όμως και παρακάτω ο γέρος...
3. Στο σλάλομ: αίλουρος, με τριπλό άξελ, θα περάσει ανάμεσα από κάδους σκουπιδιών που ζέχνουν, στραβά βαλμένους όπως τους παράτησε σιχτιριασμένη η σκουπιδιάρα, ή από κάδους γεμάτους μέχρι σκασμού, τύπου ΚΑΙ δυό σακκούλες γίγας πάνω απ' την υπερχείλιση, ισορροπώντας σε σπασμένες πλάκες, ενω τον πρεσάρει ο Πακιστανός με τα χαρτομάντηλα ζητώντας του να αγοράσει, "μπάρε μπαμπού μπαντήλια".
4. Ο υπερχειλισμένος κάδος απορριμάτων, χωρίς απολύμανση, με γάτα. Αυτό, είναι άλλωστε και γνωστό θέμα στις εξετάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών. Παραλλαγές του θέματος: κάδος με γάτα μέσα και χορωδία αρουραίων στην απ' όξω, Κάδος με δύο γάτες στη Γκουέρνικα, Ο γέρος και η γάτα με τη σακκούλα ακόμα στα δόντια (και οι δύο), Ομάδα γάτων κατσαρίδων και αρουραίων που παίζουνε μουσικές σακκούλες. Το τελευταίο με γαλάζιο, σε στυλ εσωτερικού δωματίου διά χειρός Ανρί Ματίς. Και βέβαια το δημοφιλές, Γάτα μεσκουπίδια και αντίπαλο σκύλο και αρουραίο σε στυλ αφηρημένου εξπρεσιονισμού για να βγάνει και συναίστημα.
5. Ο φόβος. Σου λέει, διότι σου λέει, διότι σκέφτηκε σου λέει ο δήμαρχος, ο λαός της Αθήνας χρειάζεται ύπνο. Θα αμολύσω λοιπόν εγώ την αφρόκρεμα των φυλακών Τιράνων, Βαγδάτης και περιχώρων, να τους κάνει δυό παράδες που μου θένε και διασκεδάσεις οι άχρηστοι. Κάτσε να σε πάει τρεις και μια, να δεις για πότε πας σπίτι, ρίχνεις ύπνο, γίνεσαι φράπα, κι είσ' ωραίος ως Αθηναίος (το νέο λουκ στα σαλόν ντε μπωτέ.)
6. Τα φεστιβαλάκια. Έχεις δυό γνωστούς, που ξέρουνε μια, που 'χε έναν ξάδερφο που η νύφη της κουνιάδας της, έκανε χορό -για παράδειγμα. Σου λέει, η δασκάλα αυτηνής, ήξερε από τέγνες, φέρτηνα να φκιάκσει ένα φεστιβάλ. Στο γάμο του Καραγκιόζη μεν, αλλά θα 'ρθεί το πόπολο, θα μασουλήξει κανά κολοκυθόσπορο, θα θαμάξουνε "τς τς τι λέει μαρή Αντιγόν' αυτή και γιατί μας δείχνει το βρακί τσ΄;" και έτσι προωθείται ο πολιτιζμός. Γι' αυτό άλλωστε η Αθήνα, είναι πασίγνωστη στα πέρατα της οικουμένης, για την πολιτιστική ζωή της και τη σύγχρονη τέγνη, άμα δε πως και για τη συναίστηση των κατοίκων της θέσης τους ως πολίτες μιας μεγαλούπολης. ('ντάξ' λέμε και κατιτίς να περάσει η ώρα...)
7. Ο δρόμος μετ' εμποδίων για μαμάδες και νεογνά. Είναι ένα άθλημα το οποίο πρέπει να ενταχθεί στα Ολυμπιακά [αθλήματα] και δε χρειάζεται να χτιστεί γήπεδο, είναι οικονομικό, θα τρέχουνε όλες στους δρόμους της Αθήνας. Περιλαμβάνει: -τρέξιμο ανάμεσα σε διπλοπαρκαρισμένα -σε μοτοσυκλέτες στο πεζοδρόμιο -σε σπασμένα πεζοδρόμια -όλα τα ανωτέρω μαζί για τις καταταγμένες στις Μαραθωνομάχες.
8. Κι αν πεις για τον Εθνικό Κήπο...Εκεί ντε, που θα γίνει ο καφενές πολυτελείας με θέα στα γλυπτά. Να μη φυσάει μόνο, διότι άμα φυσάει, παίρνουν άλλο νόημα οι φράσεις: κουρνιαχτός, ωχ τα ματάκια μου, κόσμο ακούω και κόσμο δε βλέπω, το παιδί μάνα το παιδί, βάλε τη μάσκα και τον αναπνευστήρα στο μωρό Θανάση, στρίψε-στρίψε μέχρι να σταματήσει και μετά τρέξε κ.ο.κ.
9. Η ταχύτητα εξυπηρέτησης των πολιτών. Δε θα πω πολλά από σεβασμό στον ταλαιπωρημένο πολίτη. Μόνο δύο λέξεις: Δήμος Αθηναίων. Αφιερώνω δε και έναν ποίμα:
Σα βγεις για πιστοποιητικό να πας,
να 'ναι βραχύς ο δρόμος,
γιατί πολύ θα φοβηθείς,
πολύ θα νιώσεις μόνος.
10. Όλα τα ανωτέρω για τους πολύ επιτυχημένους εν αποτυχία δημάρχους, μαζί βεβαίως με τους εορταστικούς στολισμούς.

Άντε Καλό Μήνα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: