Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΑ


video

Καταρχήν, πιστεύω ότι ο Αριστοφάνης είναι από τους μεγαλύτερους δραματουργούς ever. Είναι σπουδαίος, κι αν ήθελα να λαϊκίσω και να γίνω κακόγουστη, θα έλεγα ότι είναι τρισμεγιστοτεράστιος.

Ένα από τα καλύτερά του, αν όχι το καλύτερό του, κατ' εμέ, έργο, είναι οι "Βάτραχοι". Με προβλημάτιζε ο τίτλος, και εντέλει, μια βόλτα στον Εθνικό Κήπο, αυτόν που θέλει να κάνει γλυπτοθήκη ο νυν δήμαρχος (ήμαρτον και πάλι ήμαρτον στο όνομα του Χένρυ Μουρ, της Λουίζ Μπουρζουά αλλά και κάθε βλαχομπουρζουά), μου έλυσε το πρόβλημα.

Αδιάφορα, εγωιστικά, ερωτικά και αυθάδικα, φαφλατάδικα και δειλά, πονηρά και θορυβώδη, τα βατράχια του Αριστοφάνη ταράζουν τα νερά της Αχερουσίας, που τη φαντάζεται κανείς ήρεμη, μαύρη, σοβαρή και άλλα νοσηρά. Όπως ο Διόνυσος είναι ένα δειλό καταφερτζίδικο "πράμα" που μπαίνει σε διάλογο και συναγελάζεται με τον υπηρέτη του τον Ξανθία, όπως οι μεγάλοι ποιητές έχουν εγωισμό και αρλουμπολογία, έτσι κι η λίμνη αυτή που περνάει τον κόσμο στο Επέκεινα, είναι ένα λασπόνερο, ένας βούρκος όπου ζουν βατράχια αυθάδικα, που δείχνουν και τη διπλή φύση Διόνυσου και του κύκλου του ανθρώπου. Έρεβος και ελπίδα σε μια φιλόδοξη ανσταροφή της Νέκυιας του Ομήρου.

Το βίντεο αφιερώνεται στα σχέδια "ανάπλασης" και "πολιτισμού" του Εθνικού Κήπου, με γλυπτά και καφενεία.Δεν υπάρχουν σχόλια: