Κυριακή, 29 Απριλίου 2012

H HMEΡA TOY ΧΟΡΟΥ

Την Ημέρα του Χορού στην Ελλάδα, θα έπρεπε να σκεφθεί κανείς μετ' επιφάσεως πώς ο φτωχός συγγενής των τεχνών έγινε μαρμελαδίτσα στο ψωμάκι της δημοσιογραφίας της άγνοιας, που μέσα από κακοδιδαγμένα τσιτάτα, και με τη συνδρομή του ίντερνετ και του γκουγκλαρίσματος (...), ανακάλυψαν το καινούργιο χόμπυ των "κολλητών" τους στην εκδοχή της κακής και ευκαιριακής εκπαίδευσης και της "διεπιστημονικής" προσέγγισής του, και του 'δωσαν και κατάλαβε.
Η εξουσία του Τύπου στα χέρια αδαών, αντί να βοηθήσει έγινε τροχοπέδη και βοήθησε την ανόσια, τύπου lifestyle προβολή μιας κατά τα άλλα απίστευτα δυναμικής τέχνης.
 
Αλοίμονο στην τέχνη που πριν καν ανθίσει, γίνεται έρμαιο τέτοιων lifestyle ή τάχα μου "διεπιστημονικών" προσεγγίσεων που ξεζουμίζουν άκριτα, απεκδύουν από κάθε ανατρεπτικότητα και ως ξενιστές απομυζούν την ικμάδα της.
Ευθύνη γι' αυτή την κατάντια έχουν οι ατάλαντοι που βρήκαν στην εξουσία και τους διαδρόμους της ευήκοον ούς -για χίλιους λόγους, ως είθισται. Ευθύνη έχουν όσοι επέλεξαν να σπιλώσουν με τη μιζέρια τους την τέχνη. Ευθύνη έχουν όσοι κατέπνιξαν ή προσπάθησνα να το κάνουν, την ελευθερία του λόγου και της κριτικής στο όνομα της διατήρησης ενός status quo στο οποίο η αξία και το ταλέντο δεν ήταν πλέον το διακύβευμα. Ευθύνη έχει η μερίδα της κριτικής που ενέκρινε και ακολούθησε τα γλιτσερά μονοπάτια των ανίερων συμμαχιών με τη συνασπισμένη μετριότητα, κατά παράβασιν κάθε δεοντολογίας και εγγενούς υποχρέωσης έναντι της τέχνης. Ευθύνη έχουν ακόμη κι εκείνοι που έμαθαν -επειδή η δική τους agenda δεν το χωρούσε, για να το πω ευγενικά- στους νεότερους μια άκαμπτη ιστορία του χορού, ή τη λειψή και βολική εκδοχή της. Ευθύνη έχουν ακόμη και όσοι έμαθαν στους άλλους ότι στη μπίζνα της τέχνης, δε χρειάζεται να ξέρεις πολλά ούτε να ξέρεις σωστά όσα ξέρεις, ούτε να σέβεσαι την ιστορία της τέχνης του χορού, αλλά την ιστορία των ελιγμών στους διαδρόμους της εκάστοτε εξουσίας. Ευθύνη έχουν και όσοι μιλάνε για τους καλλιτέχνες και δασκάλους παρελθόντος και παρόντος σαν name dropping προς εντυπωσιασμό νεοπλούτων, επιλέγοντας τους "πιασάρικους" και αγνοώντας τους υπόλοιπους, ή μιλώντας για σημαντικούς ανθρώπους με το ένα στοιχείο του ονοματεπωνύμου τους σαν να είναι τρίτης διαλογής σκυλάδες που κάνουν καριέρα σε κάποιο μπουζουξίδικο.
Ευτυχώς ο χρόνος και το κοινό ξέρουν, και κατατάσσουν τον καθένα εκεί που του αξίζει, άσχετα από ευκαιριακά χειροκροτήματα και πληρωμένες γραφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: