Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Είναι αξιοπερίεργο και αξίζει να αφιερώσει κανείς χρόνο να σκεφτεί γιατί ποτέ δεν έγινε μια ενδελεχής έρευνα στις συνθήκες ανάπτυξης και των δρώντων μηχανισμών εντός του πολιτισμού.

Μόνο μισόλογα και παρηγορητικού τύπου λόγια, σαν να λέμε, μην μπλεχτούμε με τους καυγάδες των τρελών. Ας δώσουμε μερικά φράγκα γιατί είναι λιμάρηδες φραγκοφονιάδες οι "καλλιτέχνες", και ας απολαύσουμε τον απόλυτο έλεγχο σε μια κοινότητα που διαβιεί χωρίς όρια και χωρίς κανόνες. Άλλωστε, "ποιός στο καλό μπορεί να βγάλει άκρη με αυτά που λέει ο καθένας "τους" και δηλώνει ως προσόντα; Όλα είναι υποκειμενικά, άστους να βγάλουν τα μάτια τους."

Αυτό δεν είναι αλήθεια! Ο πολιτισμός, εκτός από την ελεύθερη αγορά, έχει και θεσμούς για τους οποίους οι κοτζαμπάσηδες που κυβερνούν έχουν - ή πρέπει να έχουν- άποψη (συνήθως άχρηστη και καταστροφική), και επιπλέον παρεμβαίνουν διά δράσεων ή με την απουσία δράσεων.
Οι εκάστοτε υπουργοί έχουν γνώμη, μισούν συνήθως το υποβαθμισμένο υπουργείο τους, αλλά χαίρονται που πήραν τουλάχιστον αυτό "προίκα" σε μια πολιτική καριέρα της πλάκας, ή ως μπόνους προσωρινής ανακωχής από εσωκομματικές έριδες. Έχουν άποψη λοιπόν νεφελώδη και άσχετη περί του "αρχαίου και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού", ξέρουν και όσους -και μόνο αυτούς- προμοτάρουν η άθλια τηλεόραση και τα κοσμικά περιοδικά, και μ' αυτούς συν τους καλοπληρωμένους παρατρεχάμενούς τους, επιθυμούν να τοποθετηθούν επί του πολιτισμού. Γι' αυτό έχει αυτά τα χάλια, γι' αυτό είναι κρατικοδίαιτος και τεμπέλης, γι' αυτό πάει κατά διαόλου.

Έλεγχος δεν υπάρχει, οι μελέτες που εκπονούνται είναι αποκύημα της προσωπικής ατζέντας διαφόρων και στοιχίζουν ένα κάρο λεφτά, (πάντοτε για να σωθούν λεφτά πρέπει να ξοδευτούν περισσότερα σ' αυτή τη χώρα, σε μια ληστρική εξ υπαρχής λάθος εξίσωσης,) και όλα αρχίζουν πάντοτε από την αρχή, διότι υποτίθεται ότι κάθε καινούργιος "μηδενίζει το κοντέρ" των λαθών. (ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!!)

Η πραγματικότητα λέει ότι οι διάφοροι που περνούν από το ΥΠΠΟ: α) δεν έχουν ιδέα για το αντικείμενό τους, β) δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να μάθουν τα βασικά παρά μόνο να περάσουν τη θητεία τους όπως οι εκατόνταρχοι στις μακρινές επαρχίες, μέχρι να ξαναγυρίσουν χωρίς φασαρίες στη "Ρώμη" και να συνεχίσουν το εσωκομματικό παιχνίδι από κει που το άφησαν, ενδεχομένως απολαμβάνοντας και κάποιων προνομίων αν κατάφεραν να έχουν μια "ήρεμη" θητεία, γ) περιστοιχίζονται από παρατρεχάμενους που προσλαμβάνονται χωρίς προκήρυξη των θέσεών τους επί τη βάση των γνωριμιών και των υποτιθέμενων γνώσεών τους, δ) όλα τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, και άλλα πολλά.

Είναι για λύπηση ο πολιτισμός. Έτσι όπως είναι, θα ήταν πολύ καλύτερα, αν λειτουργούσε σε "ομοσπονδιακό" επίπεδο, και κάθε νομός αναλάμβανε τα της περιοχής του, δίνοντας λογαριασμό σε τακτά χρονικά διαστήματα και με πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς, στρατηγική, πλαίσιο λειτουργίας. Έτσι θα αναπτυσσόταν ο πολιτισμός ή τουλάχιστον θα είχε μια ευκαιρία, όπως και οι τοπικές κοινωνίες. Βέβαια στην Ελλάδα ζούμε, και μπορεί να βλέπαμε αλλού να είναι δηλωμένοι, αλλού να ζουν και από αλλού να εισπράττουν διάφοροι, αλλά είναι ρίσκο που πρέπει να πάρουμε. Εννοείται δε ότι "ανάπτυξη πολτιισμού" δεν είναι τα ρημαδοκαλοκαιρινά φεστιβάλ, οι αρπαχτές των μπουζουκοαστέρων για να βγάλουν τα σπασμένα της σαιζόν, και η κατασπατάληση πόρων.

©

4 σχόλια:

ξυράφι είπε...

τι να πρωτοαπαντήσεις...Μωρέ οκ ναι προφανώς ισχύουν όλα αυτά. ειδικά η παράγραφος-κατακλείδα με τα α), β), γ) ,... . Απλά και τι είναι "καλλιτέχνης" ;;;και ποιος είναι ;;;και που είναι ;;;και τι ερευνά;;; και και και...;;; ! Νομίζω το συνάφι τους φέρεται και άγεται σαν τα ελληνικά ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια (κυρίως τη δεκαετία του '90). Ότι δοκιμασμένο και πετυχημένο στο εξωτερικό το φέρνουμε Ελλάδα. Μόνο που τότε χωρίς το Ιντερνετ μπορεί να σου φαινόταν όντως πρωτοποριακό. Τώρα όμως τα λες κακές απομιμήσεις όταν έχεις να κάνεις με τα βίντεο στο vimeo Και youtube από την πρωτότυπη δουλειά. ΆΛΛΟ το επίπεδο και ΆΛΛΗ η έρευνα! .Αλλά επίσης ποια η βαθιά έρευνα;;; όταν έχεις αυτό το "γελοίο" κατεστημένο ότι το creation μιας ομάδας είναι 3-4 μήνες! τέσπα ας κοιτάξουμε και τις καμπούρες μας εν τέλει γιατί και αυτοί που κάναν ότι κάναν δεν το κάναν με πολύ σπρώξιμο αλλά φασούλι το φασούλι. Βέβαια επειδή η μάζα είναι για τα ΜΠΑΖΑ ένα πιο συγκροτημένο ΥΠΠΟ (δηλ. χωρίς μεσάζοντες συνταξιούχους πρώην εργαζόμενους κλπ...) θα ήταν πιο λειτουργικό!!!

highvoltagepress είπε...

Συμφωνώ. (like που λένε και στο FB).

ξυράφι είπε...

"like" είναι το ξενόφερτο... "μου αρέσει" θέλω να πατήσεις !

highvoltagepress είπε...

έγινε