Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

SALAAM ATHEN ή ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Το ρεσιτάλ του Κίμωνα -Σεμεδάκι στην Ερμού- Κουλούρη, με μακιγιάζ ίδιο με του Αμενχοτέπ του Α', θα αφήσει εποχή. ΔΙΑΣ-Μέσο Βασίλειο Αιγύπτου (οπότε και βασίλεψε ο Αμενχοτέπ): 1-1. Πάρ' τους όλους σκοτεινέ Άνουβι με το μυαλό και τη μορφή του ανηλεούς τσακαλιού, προσεύχονται οι πιστοί, και κάνε το Κα τους να στέκει για μια αιωνιότητα και να κοιτάει ένα κόκκινο φανάρι, χωρίς να ξέρει γιατί. Ανταποδοτική τιμωρία, μπλεγμένη με τη φαντασία του Δάντη (του Αλιγκιέρι, όχι του Χρήστου.)

Από την άλλη, η ζούγκλα της μεγαλούπολης όλο και περισσότερο θυμίζει τη Βομβάη, με τα μικρά τρίκυκλα των ρακοσυλλεκτών Ινδών, Πακιστανών και Μπαγκλαντεσιανών ολόγυρα με σπουδή και βιάση. Στοιβαγμένα χαρτόκουτα, ανοιγμένα και πρεσαρισμένα επιμελώς στην καρότσα από υπαλλήλους μιας αόρατης επιχειρηματικής μηχανής, σοφά επιλεγμένοι από χώρες που ξέρουν την αξία των σκουπιδιών. Δεν ξέρω Hindu, μόνο τα samuta και asamuta hasta του Bharata Natyam, και λέω: Μεγάλε Σίβα, Δημιουργέ και Καταστροφέα, μην έρθεις ακόμα στην Αθήνα, μείνε να αναβοσβήνεις τα αστέρια πάνω απ' το Γάγγη, κάνε τους πιστούς σου να ακροβατούν κατά την ονειροπόλησή τους σε alapadma, κι αν είναι να μετακομίσεις κατά 'δω, τράβα μια περιποιημένη σφαλιάρα στο Δήμο Αθηναίων και στην Προστασία του Πολίτη (επειδή είναι πολύς κόσμος, φέρε μαζί και το Βισνού με τα πολλά χέρια να τους αλλοιθωρίσει.)

Αν σου περισσέψουνε φάπες, πέρνα κι απ' την Εθνική Πινακοθήκη. Φυλλομέτρησε τους ταπεινούς, σκισμένους (άλλοτε) καταλόγους στο μαγαζάκι, καμάρωσε κατάστημα μουσείου/πινακοθήκης που πουλάει (ακόμη άραγε;) μόνο τα βιβλία-πονήματα του διευθυντή, και αφισούλες σαν φεστιβάλ της ΚΝΕ του 1975. Κατέβα πιες έναν καφέ καλύτερα, ο Παρθένης, ο Ροϊλός, ο Γύζης, ο Ιακωβίδης θα καταλάβουν...


©

4 σχόλια:

mahler76 είπε...

καλά τελικά όντως είναι αρχαίο αιγυπτιακό το μακιγιάζ του Κίμωνα!!! Είσαι Θεά για την επισήμανση.
Όσο για το ότι γίναμε Μπαγκλαντές με τους μεταφορείς στην άκρη του δρόμου τι να πώ. Θα πρέπει να σκοτωθεί κάποιος κατά λάθος από διερχόμενο αυτοκίνητο για να ενδιαφερθεί κάποιος. Όσο για την Πινακοθήκη τι να πεί κανείς. το νέο κτήριο που θέλουν να φτιάξουν τους μάρανε τρομάρα τους.

Aileen Melinda είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με το σχόλιο για την Εθνική Πινακοθήκη... τι κατάντια!
Όπως πάντα, εξαιρετικά καυστική και απολαυστική! :)

natasha hassiotis είπε...

mahler@ μα λέω πού το 'χω ξαναδεί, πού το 'χω ξαναδεί...
δεν ξέρεις τι αίλουροι που είναι -εκτός βέβαια αν τους τύχει κανένας Αμενχοτέπ μπροστά τους, οπότε χαιρετίσματα στη Νεφερτίτι.
Η Πινακοθήκη από τόπος επισκέψεων παλιότερα, είναι πλέον τόπος ντροπής -εδώ και χρόνια. Και διάφοροι που απορούν και ξύστα μου τώρα και αρχίζουν δειλά-δειλά να λένε μαλακιούλες, μέχρι πρότινος κάνανε τουμπεκί ψιλοκομμένο. Σιχτίρ με τους γλύφτες που τρώγανε καναπεδάκια στα εγκαίνια κάθε είδους.

natasha hassiotis είπε...

Aileen Melinda@ σ' ευχαριστώ πολύ. Θα έχεις παρατηρήσει ότι το καφενείο είναι καλύτερο από τον ράθυμο κυρίως χώρο. Πήγα πριν από μερικούς μήνες και δεν μπήκα, είχα όλες αυτές τις εικόνες κατάντιας. Πήγα κατευθείαν στο υπόγειο για καφέ. Ήθελα να δω τους αγαπημένους μου πίνακες, αλλά δεν άντεξα το περιβάλλον. Μ' έπιασε η ψυχή μου απ' την περιρρέουσα τριτοκοσμικίλα.