Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010

Η "μαφία" του πολιτισμού.

Συγγραφέας: Νατάσσα Χασιώτη (ψευδώνυμο Θεώνη Θεοφάνους)

Το παραδικαστικό κύκλωμα παρεμβαίνει στη λειτουργία της δικαιοσύνης, σε κάτι πολύ απτό και προστατευόμενο από το Σύνταγμα της χώρας. Η "μαφία του πολιτισμού" παρεμβαίνει -πρώτιστα- σε κάτι που δεν είναι απτό, ως εκ τούτου μη αποτιμητέο, επομένως ως μη εγνωσμένης αξίας, δεν θεωρείται και άξιο προσοχής. Αυτό που άμεσα θίγεται είναι το ήθος, η κινητικότητα, η εισροή και βιωσιμότητα νέων ιδεών, ακόμη και η ελευθερία του λόγου.
Η "μαφία" έχει διασυνδέσεις νομιμότητας, "συμβόλαια" σιωπής και μια υπεραξία που καρπώνεται, και συνίσταται στη διαφορά της πραγματικής αξίας αυτού που "πουλάει" από αυτήν που ισχυρίζεται (φύκια για μεταξωτές κορδέλες). Είναι ανέλεγκτη, και αναλόγως του οψωνίου των πολιτικώς υπεύθυνων διαβιοί σε καθεστώς ασυδοσίας ή...μικρότερης ασυδοσίας. Ο λόγος της είναι απομίμηση λογικών επιχιερημάτων, διανθισμένος με κλισέ για την τέχνη και τον πολιτισμό, αν και τελευταία γνωρίζει μετάλλαξη προς το "μοδάτο". Είναι βάρβαρη, αλλά εμ επιγόνους που μορφώνονται για να την υπηρετήσουν πιο αποτελεσματικά στην επόμενη πολιτιστική συγκυρία.
Και φυσικά η "μαφία" υπάρχει γιατί υπάρχει χρήμα και απουσία αποτελεσματικών θεσμών. Ο πολιτισμός στις ποικίλες οτυ εκφάνσεις δεν αφορά μόνο "άϋλα αγαθά", αλλά αφορά και κονδύλια, την αγορά και τη διαχείριση αυτών των δύο όρων. Υπάρχει επίσης ένα αναποτελεσματικό και ελλειπές θεσμικό πλαίσιο όπως προαναφέρθηκε. Η "μαφία" εξετράφη σ' ένα μεγάλο βαθμό -όχι αποκλειστικά- από την παρατεταμένη μεταβατική περίοδο από την "παλιά" στη "νέα" εποχή της χώρας. Αυτές οι παραφυάδες του "αντιδικτατορικού αγώνα" (!) κρατούν τον πολιτισμό δέσμιο και αποστραγγίζουν κάθε δημιουργικότητα. Καιρός αν μας αφήσουν χρόνους.

(Δημοσιευμένο στην Αυγή το 2005).

2 σχόλια:

Fight Back είπε...

μαλιστα.
τιποτα πιο προσφατο?

highvoltagepress είπε...

βρε καλώσ' τα τα παιδά και σε σκεφτόμουνα!
αμ είναι ίδια τα πράματα, γι' αυτό το ανέβασα καλέ μου παρανοϊκέ. δυστυχώς είναι επίκαιρο, ενώ δε θα 'πρεπε.

υ.γ. έσκασες με τη Σαλώμη, ε; χαχαχα!!!